Kalendarium

Kalendarium:        Notiser


Måndagen den 15 maj klockan 1405-16

Styrelsemöte. Plats Studieförbundet Vuxenskolan


Måndagen den 11 september klockan 1405-16

Styrelsemöte. Plats Studieförbundet Vuxenskolan


Måndagen den 9 oktober klockan 1405-16

Styrelsemöte. Plats Studieförbundet Vuxenskolan


Måndagen den 13 november klockan 1405-16

Styrelsemöte. Plats Studieförbundet Vuxenskolan


Måndagen den 11 december klockan 1405-16

Styrelsemöte. Plats Studieförbundet Vuxenskolan

Medlemsmöten

Medlemsmöte den 19 oktober kl. 18.30
Lokal: Immanuelskyrkan, Nygatan 10, Trelleborg
Program: Bert Åkesson berättar om Varieténs dagsländor. Sigge Wulff och andra skånska sensationer på Stockholms scener under varieténs guldålder.

Medlemsmöte den 14 december kl 18.30
Lokal: Immanuelskyrkan, Nygatan 10, Trelleborg
Program: Lucia


Resor:

Resa till Szczecin ( Stettin) med omnejd 26/5 -28/5 2017
Anmälan senast den 23 april till Monica Rosenqvist , tel.0410/16764 eller
monica_rosenqvist@telia.com eller till Birgit Holmberg, tel. 0410/16241
eller 070/5807330 eller birgit_h@spray.se .

Lüneburger Heide
Tidpunkt: 1-3 september 2017
Beräknat pris: 3000-4000 kr.

Oktoberfesten i München
Att det är världens största folkfest med besökare från när och fjärran, det
vet alla. Men hur började det?
Två övernattningar. Förslag till datum: 25-28 maj (torsdag-söndag).

.


 

 


Notiser

5 maj 2012: Föreningsdag i Sassnitz:

Monica Rosenqvist och Birgit Holmberg representerade vår förening och fick vid ankomsten ett hjärtligt välkomnade av borgmästaren och de styrande i Sassnitz. På programmet stod sång av Shantykören, diverse tal och föredrag av en EU-parlamentariker om kommunikation till lands och sjöss. Dagen avslutades med social samvaro och ett välsmakande smörgåsbord.
Läs programmet här.

6 juni 2012:

Sverige Nationaldag och Trelleborg till 1000 kommer att firas med en stor parad, som utgår från Vikingaborgen kl. 13.00. Vi uppmanar alla våra föreningsmedlemmar att mangrant delta i paraden. Från Sassnitz kommer 40 personer och en välsjungande sjömanskör. Paraden marscherar till stadsparken för fortsatta festligheter. Mer information kommer senare.

Översättningar:

Valda delar av 5:e delen i bokserien Über die Ostsee är nu översatta från tyska till svenska av Birgit Holmberg och Dieter Lebeck.
Materialet har i februari överlämnats till Hans Dietmar Hofmüller, ordföranden i föreningen Kungsleden Trelleborg- Sassnitz 100 år.

Nationalpark- Zentrum KÖNIGSSTUHL på Rügen har konstruerat ett frågeformulär för besökare. Detta har på begäran översatts till svenska av Rose-Marie Krentzien, Sassnitz och Birgit Holmberg, Trelleborg.

Korrespondens och kontakter:

Trelleborg Kammarkör planerar för ev. besök och konserter i Sassnitz med omnejd hösten 2012 eller våren 2013. Rose-Marie Krentzien har via Birgit Holmberg översatt brev från Kammarkörens ordförande och överlämnat detta till borgmästaren i Sassnitz, Dieter Holtz.

Den 15 till 16 mars får föreningen besök av Rosmarie och Wulf Krentzien. Rosmarie Krentzien gör ett besök på vår tyskkurs på Vuxenskolan.

Bremer Freimarkt

Varje år i oktober firar man i Bremen en marknad. Det är den allra äldsta marknaden i Tyskland. Den är omnämnd första gången 1035. På den tiden var Bremen en muromgärdad stad och alla som ville ta in varor att sälja på marknaden var tvungna att betala tull. Men två gånger per år var det tullfritt, en gång i maj och en gång i oktober.

Oktobermarknaden var mycket omtyckt. Då kom bönderna in till staden för att sälja jordbruksprodukter men också för att köpa förnödenheter inför vintern. På 1400-talet uppträdde också gycklare och spåmän på marknaden och man visade upp exotiska djur och marknaden blev mer och mer en verklig folkfest.

Dagens Freimarkt är som vilken annan marknad som helst i Tyskland med stånd där man säljer korv, sockervadd och allehanda saker och man kan roa sig med att åka karusell eller pariserhjul eller andra åkattraktioner eller köpa lotter.

Den andra lördagen under marknaden går det ett marknadståg genom staden där olika grupper åker med sina grant smyckade vagnar och man kastar ut godis till åskådarmassorna.

Läs gärna mer här: Bremer Freimarkt.